Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

KIRIKKALEKIRIKKALE
YAHŞİHAN YAHŞİHAN 
İLÇESİİLÇESİ
www.www.
yahsihanliyizyahsihanliyiz
.com.com
Eklenti Kur
Radyo Radyo



İletişimİletişim Formu Formuinfo@yahsihanliyiz.com

CAZİBEDAR DÜNYA HAYATI

CAZİBEDAR DÜNYA HAYATI


defa gösterilmiştir

                                                     CAZİBEDAR DÜNYA HAYATI

-Gafletin ağırlığıyla sonsuza dek var olacak zannettiğimiz, bizi de sonsuza dek içinde yaşatacak diye kandığımız dünya hayatı. Ne kendisi sonsuz, nede bizi sonsuza kadar yaşatabilir. Zaten yaşatmak vücutta tutmak gibi bir kudreti de yok.  Fakat insan dünyayla birlikte var olmuş, dünyayla birlikte yok olacakmış gibi tevehhüm ettiğinden, kendi vefatını düşünmek yerine kıyametin kopmasıyla daha çok alakadar olur. Sanki kıyamete kadar yaşayacakmış gibi.

 -Evet gaflet gerçeği örter karartır. Her gün binlerce vefat göz önündeyken, dünyanın güzelliği nefsi cezbeder, aldatır(Al i İmran Suresi:185), aklı düşünmekten alıkoyar, kendi vefatını üzerine bile almaz.

-Adem Aleyhisselam Cennette ebedi kalacağı vesvesesiyle,  dessas tarafından aldatılınca, yasağa uymadı. Cezası olarak cennetten çıkarıldı. Ya bizler, nefis ve şeytanın kandırmacalarıyla dünyanın cazibesine aldanıp, Cennete girmekten, kendi hesabımıza kendimizi alıkoyuyoruz. Yalnız Cennetten mi mahrum kalıyoruz? Hayır, istek ve arzularında mantık sınırlarını alt üst eden nefis, bu dünyamızı da boğucu hale getiriyor. Bitmek tükenmek bilmez arzuları, ulaşılmaz hayalleri yüzünden, gücünün yetmeyeceği şeylere, elinin uzanamayacağı emellere kavuşabilirmiş gibi his ettirerek peşinden koşturuyor.. Oysa insanın  gözüyle gördüğü ve hayal ettiği şeylerle eline geçen şeyler arasında fark vardır. Gördükleri ve hayal ettikleri uçsuz bucaksız, eline geçen şeylerse sadece elinden gelebilen şeyler kadardır. Halbuki gaflet perdesi gözünü kapatınca  küçücük iktidarıyla ulaşılmaz hayaller gerçekleşirmiş gibi kendini kandırır. 

-Dünya hayatında hayallerine ulaşsa bile, bu sefer kendi hayatına hükmedemiyor. Yaşlanıyor, gençliği, güzelliği, gücü kayboluyor. Elindeki şeylerden aldığı lezzetleri artık alamıyor. Ne yediğini yiyebiliyor, ne yürüdüğünü yürüyebiliyor. Hayatın lezzetleri gidiyor, elemleri başlıyor.

-Nefsin sınır tanımayan istekleri, görünüşte pek cazibedar gibidir. Mantıklı gelir. Pek güzel yemeklerle süslenmiş sofra her nefsin hoş bir hayalidir. O sofralarda nefis, aklı öyle bir örtüyle kaplar ki, ne aç kalmış fakiri düşünür, nede birkaç porsiyon olan mide kapasitesini; unuttur mideyi patlatacak kadar yedirir. Sonuçları da malumdur.

-Gördüğü her güzelliğe ve zenginliğe ulaşmak isteyen insan, bunda da sınır tanımaz. Peygamberimiz Hz. Muhammed Aleyhisselam ‘’insanoğlunun bir vadi dolusu altını olsa, ikinci bir vadi dolusu altını da ister’’(Buhari, Rikak:10) dediği hadisi bu durumu  açıklamaktadır.

-Dünya hayatının muvakkat cazibedarlığı gaflet perdesini öyle bir genişletir ki, kendi arzuları uğruna can yakıp kan dökebilir. Babadan miras kalan  birkaç metre toprak için uzlaşamayıp, birbirine ömür boyu adavet eden kardeşlerden tutunda, kendi ülkesinin hatta kendi menfaatleri uğruna başka ülkelerin insanını köleleştirip, sömürüyor veya öldürebiliyor.

-Nefis dünya hayatının aldatıcı cazibedarlığına öylesine meftun olur ki, bunda ölçüsü yoktur. Ölçüsüzlüğü yüzünden hem dünyayı, hem kendi hayatını, israf eder. Israfçılığı yüzünden tüketir, bitirir, kirletir.

 İsr

-Dünya yüzeyinde insan elinin girmediği yerlerde Halık ı Zülcelal in  Kutretiyle yarattığı gayet intizamlı bir düzen vardır. İnsan elinin değmediği yerlerde bir hayvan ölse, adeta temizlikçilik görevi yapan diğer hayvanlar hemen yetişir. Kurt , çakal, tilki, akbaba. Sonra sinekler, karıncalar, kurtçuklar, diğer temizlikçiler adeta orayı temizlemek için yarış ederler.  O hayvan ölüsünden bir şey bırakmazlar. Orayı tertemiz yaparlar.

 

 

            -Cenab ı Hak işte bu yüzden insanı başı boş bırakmamış. Onlara bir Rehber ve o rehberin açıklamasını tercümanlığını yapan bir Yaver i Ekremini  göndermiş. İşte Kur’an ve Peygamber Efendimiz(sav) İşte rehber, işte onun tercümanı. Resul u Ekrem(sav) Efendimizi eşinin tarifiyle ‘‘O yürüyen bir Kur’andı’’ demesi bizlere ölçünün ne olacağını gösterir. Eğer hayatımızı ve dünyayı israf etmek istemiyorsak bizde Kur’anı Kerimi ve onu en iyi yaşayan Hz. Peygamberimizi(sav) kendimize  rehber etmeliyiz. Kur’anın aydınlığında ve Peygamber Efendimizin(sav) yol göstericiliğinde ilerlemeliyiz.

            -O’na uyan nefsine uymaz. Nefsin ölçüsüz ve sınır tanımaz isteklerinin esiri olmaktan kurtulur. Evet dünya hayatı güzeldir. Eğer o hayat ebedi bir hayatta bize saadet kazandıracaksa güzeldir. Dünyadaki güzellikleri birer numune olarak yaratan Rabbimiz, o güzelliklerin aslının Cennette olduğunu, ve o Cennet hayatını da bizlerden nefislerimizi kendisine emanet etmemiz karşılığında vaat ediyor. Rabbimiz bizlerden Cennetin karşılığı olarak nefislerimizi istemektedir. Öyleyse nefsimizden her daim Allah a sığınmalıyız, O’ndan yardım dilemeliyiz. Nefisten yani israftan, tenbellikten, menfaatten, sömürmekten ve sömürülmekten, kandırmaktan, kısaca bilerek veya bilmeyerek işlediğimiz her bir günahtan Allah a iltica etmeliyiz. Kur’anın sarsılmaz kalesinde kendimizi muhafaza etmeli. O kalenin en emin yeri olan burçlarına sığınıp yani Hz. Peygamber Efendimizin(sav) Sünnet i seniyyesine sığınıp şu kısacık hayatımızı Baki bir Cennet hayatını kazandırmaya vesile etmeliyiz.

            -Kur’anı Kerimde Allah bizlere ‘’Peygamber size her ne emir verirse tutun, yasak ettiğindende sakının, Allah a karşı gelmekten sakının, çünkü Allah ın azabı çetindir’’(Haşr Suresi:7), De’ki Allah a ve resulüne itaat edin. Eğer yüz çevirirlerse bilsinlerki Allah kafirleri sevmez.(Al i İmran suresi:32)

 

 

           

 

GÖNDERİLEN YORUMLARGÖNDERİLEN YORUMLAR

Ekleyen: MURAT ALAN 20 Nisan 2015, Pazartesi 13:16
Güzel bir yazı ama çok uzun.

Ekleyen: MUSTAFA BAYTAN 06 Nisan 2015, Pazartesi 00:01
Allah'tan duamız; haddimizi bilenlerden, aşmayanlardan, helaliyle yaşayıp, son nefesimizde İmanla, Kuranla silsileli göçenlerden olmamızı diliyorum. Saygılarımla

Ekleyen: MUHAMMMED RAŞİD KÜÇÜK 25 Mart 2015, Çarşamba 15:27
Çok güzel bir makale Allah razı olsun.
YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,2734

© 2009 yahşihanlıyız.com
Yahşihan İlçesi Web Portalı http://www.yahsihanliyiz.com

Tam Ekran