Yazın bitip sonbahar mevsiminin başladığı şu günlerde ilçede kış hazırlıklarıda başladı. Törelerine, örf-adetlerine bağlı bir ilçe olan Yahşihan´da gelenekler yıllardan beri yaşatılmaktadır.
Kışın taze bulunmayan ya da yapılması zor olan kışlık erzak-yiyeceklerin hazırlığı bu günlerde yapılır. Yazın bol olan sebzeler kış için kurutulur, salça çıkartılır, pekmez kaynatılır, kış ekmeği (şebit) yapılır.
Salça çıkartılıp, pekmezler kaynıyor.
Bahçelerde yazın sadece sofralık domates yetiştirildiği için salçalık domatesler halden veya mahallelerde gezen satıcılardan alınır. Doğranıp bidonlara konulan domatesler birkaç gün bekletilir. Önceden kevgirle yapılan ezme işlemleri şimdi salça çıkarma makinelerinde yapılmaktadır.
İlçemizin meşhur eski bağları kalmasa da mevcut bağlar ve evlerin önündeki asmalar pekmez için yeterince üzüm vermektedir. Bu yıl bütün bağlarda ´´har´´ diye bilinen üzüm hastalığı olması sebebiyle yeterince pekmez çıkartılamıyor. Yinede evlerde büyük pekmez leğen(ilaan)leri ocakla´lara kondu altına odunlar, kermeler sürüldü.
Kış ekmeği (şebit) ve kuruluklar hazır
İlçemiz kadınları pişmiş yufka da denilen şebit ekmeğini imece usulüyle konu-komşu biraraya gelerek yaparlar. Yapılan şebitler kurutularak nemsiz biryerde saklanır ve kışın hafif ıslatıp yumuşatılarak yenir.
Yazın bol olan sebzeler özellikle taze fasulye, kabak, biber, dolmalık biber, patlıcan, bamya kış için kurutulur. Fasulye, kabak gibi sebzeleri bıçakla keserek(dilerek), biber gibi sebzeleri de ipe dizerek güneşte kurumaya bırakılır.